Cashflow

5 vroegtijdige waarschuwingssignalen van een negatieve cashflow

27/02/2022
3 min

Wat zijn de 5 vroegtijdige waarschuwingssignalen van een negatieve cashflow?

Een dalende cashflow betekent niet noodzakelijk dat je bedrijf in die gevreesde negatieve spiraal zal belanden. En tegelijk is het een illusie om te denken dat je cashflow nooit zal dalen, zeker niet als je snel wil groeien.

Als de cashflow over meerdere periodes daalt en dat blijft doen, wordt het wél problematisch. Dan is het belangrijk dat je de oorzaak van de daling kan achterhalen. Nog beter is een ongewenste situatie voorkomen. Wij geven de 5 meest voorkomende waarschuwingen van een negatieve cashflow.

“The more a business owner knows about their cash flow, the more empowered they become.”
—Nick Chandi, ForwardAI CEO

1) Je mist kortingen bij snelle betalingen

Bij veel B2B-bedrijven krijg je kortingen wanneer je facturen op tijd betaalt. Wanneer je geen gebruik maakt van deze deals, gooi je eigenlijk geld weg. Als je investeringen goed timet, zal je steeds genoeg cash op je rekening hebben om je leverancier te betalen. Als zij zien dat je facturen snel afhandelt, zal je beter kunnen onderhandelen over verdere kortingen.

2) Een kleine groep klanten betalen de grootste bedragen

Trouwe fans hebben is helemaal geen probleem, maar wel als je de inkomsten te danken hebt aan een kleine club op het moment dat je grote investeringen wil doen. Wanneer één belangrijke klant wegvalt op een cruciaal moment, kan het snel de foute kant op gaan. Breid dus eerst je klantenbestand uit of spreid je diensten en producten beter over je huidige klantenbestand. Zo ben je minder afhankelijk van een handvol klanten.

3) De betalingstermijnen worden steeds langer

De klant is koning, dat klopt, maar wanneer het tijd is om te betalen even niet. Je kan een toegeving doen, maar een klant die de betaaltermijnen blijft rekken, kan je onderneming niet blijven slikken.

Wees dus consistent met krediettermijnen. Je mag best streng zijn. Je hebt namelijk ook rekeningen te betalen. Hoe langer een klantenfactuur blijft openstaan, hoe groter het risico op cash problemen in de toekomst. Je investeert beter in nieuwe en betrouwbare klanten dan één oude klant die steeds weer om toegevingen vraagt.

4) Je dicht het ene gat met het andere

Dit is een cashplanning probleem pur sang: je betaalt je maandelijkse btw-aangifte met het geld dat eigenlijk bedoeld was voor softwarelicenties. Die betaal je dan weer met een deel van het geld dat voorzien was voor de huur. Het huurgeld vul je verder aan met een stuk van het budget voor de lonen. En diezelfde maand is het net tijd om de belastingen te betalen.

Je voelt de knoop in je maag al opkomen: dit rampzalig scenario wil je absoluut vermijden. De oorzaak van deze situatie: een foute planning. Er zijn nu eenmaal periodes in het jaar waar je op moet anticiperen. Zorg er dus voor dat je financiële timing goed zit.

5) Je bedrijf groeit sneller dan verwacht

Hoewel dit nu misschien je grootste wens is, kan een extreem snelle groei van je bedrijf tegelijk de doodsteek worden. Investeren is een must: nieuwe werkkrachten, apparaten, software of misschien wel een nieuwe kantoorruimte zijn grote en noodzakelijke kosten bij een snelle groei. Hou in elk geval zicht op je runway, maar zeker op hoe je uitgaven spreidt.

De groei kan van korte duur zijn en heeft misschien te maken met een hoop andere factoren. Wanneer de voorraad bodemloos lijkt, riskeer je overmatige uitgaven te doen. Geef voorrang aan de meest strategische betalingen zoals lonen en belastingen. Als je een klant bent bij een goede leverancier, heb je er op dit moment meer baat aan om over betalingscondities te onderhandelen.

Checklist

20 Best Practices Checklist voor een optimale Cashflow

Doe de test! Doorloop de 20 initiatieven en bekijk wat jezelf nog kan ondernemen. Hoeveel scoor jij?
  • Een aantal quick wins die je vandaag nog kan hanteren.
  • 20 praktische best practices om het uiterste uit de kan te halen.
  • Test jezelf met een score op 39.
  • Ontdek waar jij nog kan verbeteren. 
Download hier
Wil je graag zelf een real-time overzicht van je financiële toekomst? Automatiseer je cashflow dan eenvoudig in 3 stappen met Cashplannr. Start de koppeling met je bank en ontdek je eigen volautomatische cashflow forecast. 
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Similar posts

Automatiseer je cash flow, kijk in de toekomt en simuleer vooraleer je beslist.

  1. 7 dagen free trial
  2. No credit card required
  3. Set-up minder dan 5 minuten
Probeer gratis