Entrepreneurship

Een gesprek met Mike van Quivvy Solutions

27/02/2022
10 min read

Mike Demunter is CEO bij Quivvy Solutions. We hebben elkaar leren kennen bij Storesquare in 2016. Zijn bedrijf is uitgegroeid van een eenmanszaak naar Quivvy dat nu uiteindelijk Quivvy Solutions is geworden en bestaat uit vijf mensen.

Vanuit hun one-pager:

Quivvy Solutions helpt bedrijven van elke omvang slimmer, beter, sneller en efficiënter te werken. Wij bouwen business software totaaloplossingen, inclusief mobiele apps, web apps en integraties met externe tools.

Mike, waarom ben je met Quivvy gestart?

Als functioneel analist was ik steeds op zoek naar de beste oplossing voor een software probleem. In 2012 leerde ik Podio kennen, software van een Deense startup die uiteindelijk door Citrix is overgenomen. Ik was op slag verliefd en heb het gradueel in mijn processen geïmplementeerd. 

Ik zag enorm veel mogelijkheden en het gevoel leefde dat ik iets ontdekt had waar niemand anders in de wijde regio mee bezig was. Ik zag een enorme opportuniteit: de business mogelijkheden waren - neen, zijn - qua scope oneindig.

In 2013 dacht ik: ik heb iets ontdekt voor dat de wereld het weet. Maar we zijn 10 jaar verder en het is nog steeds niet alom gekend.Je was oorspronkelijk freelance consultant in langere opdrachten, zoals bij Storesquare. Wat was de trigger om over te stappen naar ondernemerschap?

Als je met ondernemerschap bedoelt: een bedrijf uitbouwen dat rond mensen draait? Wel, freelance consultant zijn is ongetwijfeld de mooiste job ter wereld. Je kan vanalles doen vanuit je eigen expertise, mensen luisteren en toch doe je om 17u de deur achter je dicht en heb je nog een leven naast je job. Maar tegelijk werk je voor iemand anders. Het verhaal van de gouden kooi, quoi. En toen ik Podio leerde kennen, en vooral de mogelijkheden die dit met zich meebrengt dacht ik letterlijk: hier zit de wereld op te wachten, hier moet ik iets mee doen.

Had je al klanten toen je overgeschakeld bent van freelancer naar ondernemer?

Een goede kennis is actief in vastgoed en ik had een idee om zijn manier van werken te optimaliseren. Op een mooie zondag nodigde ik hem thuis uit voor een barbecue om dit te bespreken. Wat oorspronkelijk voorzien was als een traject van drie maanden, is uitgemond in een permanente samenwerking. 

Wat is de reden dat een klant voor Quivvy Solutions kiest?

We zijn heel duidelijk in wat we doen, maar ook in wat we niet doen. Wij bouwen bijvoorbeeld geen websites. We helpen bedrijven efficiënter werken. Zo zien wij klanten die vandaag nog quasi niets gedigitaliseerd hebben en waar alles nog in spreadsheets gebeurt. Zij getuigen dat onze oplossing hun naar schatting 50% meer tijd oplevert. Daarnaast zien we ook klanten die wel gekozen hebben voor een bestaande oplossing, maar die niet helemaal tevreden zijn. Bij zo’n standaardpakketten is het niet zomaar mogelijk om “een veldje bij te zetten”. Onze klanten kiezen resoluut voor een oplossing op basis van maatwerk en dat binnen redelijke termijn en aan een interessante prijs.

Hoe ben je gegroeid van de eerste klant naar vandaag?

Ik heb Quivvy (de oorspronkelijke naam van het bedrijf, nvdr) alleen opgericht en dat is tot 2020 zo gebleven. Dat was nochtans niet de bedoeling: ik heb altijd de wens gehad om een team uit te bouwen. Vorig jaar zijn dan zowel Silvester als Bavo er - op drie weken tijd - bij gekomen. Silvester houdt zich voornamelijk bezig met business en API development, Bavo met projecten en helpdesk ondersteuning. Nieuwe klanten kwamen tot nu toe vlot binnen en dat heeft er voor een stuk mee te maken dat we uniek zijn in België met onze oplossing.

Die groei bracht best ook wat uitdagingen met zich mee. Eerst was er de overgang van mijn eigen visie: samenwerken met freelancers ten opzichte van mensen op de payroll. Maar dan leerde ik het concept van rendabiliteit van je team kennen. Op een bepaald moment moet iemand wel beginnen opbrengen natuurlijk.

Zelf de omgeving creëren waar ik me goed voel, maar waar ook ons team zich goed voelt, dat is niet in geld uit te drukken.

Eén iemand aannemen is een grote stap; je wilt groeien naar 10 mensen tegen eind 2023, hoe ga je dat aanpakken?

We willen groeien naar tien mensen omdat we merken dat de projecten blijven binnenkomen, we zitten nog lang niet op onze limiet. Maar groeien kost geld, natuurlijk: dat heb ik aan den lijve ondervonden.

Ons doel is snel te groeien en dat te doen op eigen krachten, dus zonder extern kapitaal aan te trekken. Dus moeten we nauwkeuriger te werk gaan en onze processen goed uitdenken: wat zijn nu echt de taken binnen het bedrijf die geld in het laatje brengen? Wie moet daarom met wat bezig zijn? Wat met onze facturatie strategie? Tot nu toe was dat nogal losjes, maar we zijn dit echt aan het aanpakken - practice what you preach. 

We kunnen daarom niet langer bank spelen voor onze klanten en pas de factuur sturen wanneer een project opgeleverd is. Vanaf nu betalen onze klanten structureel voorschotten, die ons in staat stellen onze operationele kosten te dragen. 

Wat ik onderschat heb, is de leercurve die een nieuwe medewerker door moet en dat was een dure vergissing. Nu moet ik redeneren: de slimste bol van België mag ons team vervoegen, ik reken op zes maanden vooraleer die persoon rendabel is voor het bedrijf. Maar we moeten aandachtig zijn dat er fondsen zijn om die zes maanden te overbruggen. Dat is de uitdaging bij groei.

Uiteraard zijn er ook andere mogelijkheden, zoals een banklening en subsidies, die we momenteel aan het onderzoeken zijn, maar ik ben voorzichtig: niets kopen wat je niet kunt betalen, zit er nog een beetje in bij mij (lacht).

Wat zou je anders doen, mocht je opnieuw beginnen?

Dat is zeer duidelijk: ik zou meer aandacht hebben voor de centen. Groeien en een team uitbouwen is plezant, maar ik was blind en was het kostenplaatje uit het oog verloren. Tot daarvoor zat ik financieel in een comfortabele situatie. Daarenboven ben ik van nature niet met geld bezig. Ik word er ook niet door gedreven. Vraag me bijvoorbeeld niet hoeveel op mijn bankrekening staat, want ik heb geen flauw idee. 

Heerlijk, toch? 

Ja, tot wanneer ik een hachelijk mailtje van mijn boekhouder ontving waarbij hij aan de alarmbel trok. Zeven maanden na afsluit van mijn boekjaar nota bene. Ik heb letterlijk drie nachten niet geslapen. Dit had eigenlijk véél vroeger gekund, maar ik had er voor alle duidelijkheid zelf ook meer mee moeten bezig zijn. Het geld was zo goed als op en ik had nog enkele verplichtingen na te komen. Voor de eerste keer in mijn leven heb ik privé geld in mijn firma gepompt. 

Mijn gevoel zegt dat ik vier maanden vroeger aan de noodrem had moeten trekken. Maar het kunnen er ook drie, of vijf of misschien zes geweest zijn, ik weet het eigenlijk niet. Feit is dat ik het veel te ver laten komen heb, de financiële put was te groot geworden. Zoals gezegd had ik gedacht dat het kantelpunt veel sneller zou komen en ik had totaal niet in de gaten wat er aan het gebeuren was. Alles verliep op buikgevoel. 

Vanaf nu wil ik dus meer met cijfers bezig zijn. Bijvoorbeeld als we nu een nieuwe medewerker zullen aannemen, wil ik wel weten wat dat financieel betekent. Kunnen we dit wel? Ons buikgevoel zegt: deze gast mogen we niet laten gaan. Maar kunnen we ons dat permitteren? We vermoeden van wel, maar dat is inderdaad een buikgevoel. 

We mogen die cashplanning echt niet laten liggen. Het is een reality check en de motor van ons bedrijf. 

Gelukkig krijgen we hulp van ons boekhoudkantoor, dat echt volledige gedigitaliseerd is. Ze zijn niet per se de goedkoopste, maar als wij op vrijdag niet alles doorgestuurd hebben, mogen we een telefoontje verwachten: “wel, waar blijven de facturen?”. Tegelijk is het echt een vooruitstrevend kantoor dat meedenkt en we mochten zelfs al enkele nieuwe klanten verwelkomen dankzij hen.

Wat is jouw tip voor startende ondernemers?

Starten zonder centen is echt een moeilijke zaak. Als je start vanaf een idee en je moet nog zes maanden uitwerken, dan ben je een vogel voor de kat. Zorg tevens voor focus: als je enerzijds een onderneming opstart, kan je je best niet tegelijk toeleggen op bijvoorbeeld een freelance side business. Je kan beter een van beide projecten je volledige aandacht geven - en daarom heb je dus best wat zakgeld op reserve.

Vraag me bijvoorbeeld niet hoeveel op mijn bankrekening staat, want ik heb geen flauw idee.

Wat is jouw “why”?

Dat is echt moeilijk uit te leggen, maar als ik de maandag wakker word, kijk ik er naar uit om mijn fiets te nemen en door Gent naar kantoor te rijden. Ik doe dit echt niet om te kunnen rentenieren tegen mijn 50ste. Geld is geen drijfveer. Misschien te weinig zelfs. Ik vind het bijzonder geweldig om een probleem van een klant te kunnen oplossen. 

Maar meer nog: ik ben iemand die graag nieuwe dingen ontdekt. Dankzij de uitbouw van ons team is mijn rol is voor 80% veranderd. Op dit moment geniet ik echt van het operationele in onze onderneming. Het gevoel is gewoon intenser. 

Ook leren drijft mij: 15 jaar zelfstandig en nog steeds begrijp ik nog niet 100% hoe een boekhouding werkt. Dus tijd dat ik me daar even op toeleg (lacht). Tegelijk vind ik het super om kennis uit te wisselen. En om met twee te zijn in the lead; geweldig na zo lang alles alleen te moeten dragen.

Ik ben niet opgegroeid in een ondernemersnest. Maar ik ben eigenzinnig. Ik vind het heel belangrijk dat ik mezelf kan zijn in mijn omgeving. Als ik hier in pak en das zou zitten, zou ik me fysiek slecht voelen. 

Mike Demunter en Thomas Hysselinckx

Checklist

20 Best Practices Checklist voor een optimale Cashflow

Doe de test! Doorloop de 20 initiatieven en bekijk wat jezelf nog kan ondernemen. Hoeveel scoor jij?
  • Een aantal quick wins die je vandaag nog kan hanteren.
  • 20 praktische best practices om het uiterste uit de kan te halen.
  • Test jezelf met een score op 39.
  • Ontdek waar jij nog kan verbeteren. 
Download hier
Wil je graag zelf een real-time overzicht van je financiële toekomst? Automatiseer je cashflow dan eenvoudig in 3 stappen met Cashplannr. Start de koppeling met je bank en ontdek je eigen volautomatische cashflow forecast. 
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Similar posts

Automatiseer je cash flow, kijk in de toekomt en simuleer vooraleer je beslist.

  1. 7 dagen free trial
  2. No credit card required
  3. Set-up minder dan 5 minuten
Probeer gratis