Cashflow

Waarom kijk je beter naar cashflow in plaats van winst?

27/02/2022
3 min read

Waarom kijk je beter naar cashflow in plaats van winst?

De meeste ondernemers weten perfect wat er met ‘winst’ bedoeld wordt, dit is de opbrengsten, verminderd met de kosten. Wanneer we het over over ‘cash flow’ hebben is dit al heel wat moeilijker. Wat houd ik beter in de gaten en wanneer?


Profits Are an Opinion, Cash Is a Fact — By Alfred Rappaport

Cashflow of kasstroom vertrekt vanuit je liquide middelen of het saldo op je bankrekening. We gaan hierbij alle ontvangsten en uitgaven van een volledig jaar in beeld brengen. Waar we bij het concept ‘winst’ spreken over opbrengsten en kosten, spreken we bij ‘cashflow’ over ontvangsten en uitgaven.

De uitspraak cash is king heb je waarschijnlijk al meerdere keren gehoord, als ondernemer. Dat is niet zonder reden. Cash is de zuurstof die een onderneming boven water houdt. Het is een goede graadmeter voor de gezondheid van je onderneming. Zonder centen op de rekening betekent winst niet veel. Cashflow cijfers staan daarom ook los van de resultatenrekening. Je kan er qua winst op papier goed voorstaan, terwijl een deel van je klanten nog niet betaald heeft of je geld vast zit in voorraden. Winst is dus een hypothetisch bedrag dat je pas kan gebruiken wanneer de andere partij jou betaalt. Cash flow is de actuele situatie: het geld dat op een bepaald moment op je rekening staat en je effectief kan gebruiken.

Winstgevend maar toch falen?

Veel winstgevende bedrijven hebben om die reden gefaald. Als je enkel focust op de winst riskeer je dat het geld dat op de rekening komt niet opgewassen is tegen het uitgaand gedeelte. Het concept van “cashflow” is jammer genoeg nog niet genoeg bekend bij ondernemers en focussen zich vooral op meer winst. Terwijl dat, volgens een studie van Preferred CFO, 82% van de faillessementen bij KMO’s veroozaakt wordt door een te losse grip op hun cashflow. Cashflow management komt vaak pas ter sprake vanaf ondernemeringen in de financiële problemen komen. Dit is echter in veel gevallen te laat. Lees hier een praktisch voorbeeld van Vera Smets van Finance is Fun.

Het is daarom cruciaal om van dag één een duidelijk cashplanning bij te houden. Dit betekent niet dat je enkel maar je rekeningstand in de gaten moeten houden. In essentie breng je de inkomende en uitgaande geldstromen in kaart en vul je die aan met BTW, budgetten en geplande investeringen. Wil je een praktisch overzicht van hoe je een cashplanning opmaakt? Met welke zaken je rekening moet houden, en welke niet? Schrijf je in op onze nieuwsbrief, we lanceren binnenkort een praktische mini-guide over hoe je een goede cashplanning opmaakt en bijhoudt.

Cashflow in groeiende bedrijven.

Ondernemen is ook een beetje competitie. Om te kunnen investeren is cash nodig. Het is daarom belangrijk om een zicht te hebben het nodige werkkapitaal om de onderneming operationeel te houden en de beschikbare cash op te investeren in groei. Bij gebrek daaraan, moet je op zoek naar extern kapitaal. Een lening is een tijdelijke oplossing, want zolang de cashflow niet op peil komt, blijven de kosten zich opstapelen en kan er een financieringsgat ontstaan. Bovendien willen banken en investeerders weten hoe je cash flow zal evolueren. Alvorens zij centen ter beschikking stellen, willen zij hun risico zo goed mogelijk in kaart brengen en zo klein mogelijk houden. Een aantoonbare positieve cash flow is daarbij een van de doorslaggevende parameters.

Conclusie

Heel wat ondernemers focussen zich op de winst omdat ze dit concept kennen en hechten veel te weinig belang aan cashflow. (of te laat)

Vooral start-ups en groeibedrijven moeten hier voldoende aandacht aan besteden. Zowel voor de huidige als toekomstige financiële situatie om betere beslissingen te nemen op de juiste timing en proactief te kunnen bijsturen waar nodig om financiële dips te vermijden.  Indien men te snel groeit en de cash flow niet volgt, kan dit in het slechtste geval leiden tot faillissement. Schenk dan ook voldoende aandacht aan uw werkkapitaal = kapitaal dat u nodig heeft om uw onderneming te doen draaien (korte termijnschulden te kunnen betalen).

Hoewel de data voor een goede cashflowprognose voor elke ondernemer binnen handbereik ligt, doen velen deze oefening nog manueel in Excel of wachten ze op de proactiviteit van hun boekhouder.

Cashplannr helpt ondernemers om deze cashflow forecasting oefening te automatiseren door de koppeling te maken met je boekhoudprogramma, bank en CRM.  

Checklist

20 Best Practices Checklist voor een optimale Cashflow

Doe de test! Doorloop de 20 initiatieven en bekijk wat jezelf nog kan ondernemen. Hoeveel scoor jij?
  • Een aantal quick wins die je vandaag nog kan hanteren.
  • 20 praktische best practices om het uiterste uit de kan te halen.
  • Test jezelf met een score op 39.
  • Ontdek waar jij nog kan verbeteren. 
Download hier
Wil je graag zelf een real-time overzicht van je financiële toekomst? Automatiseer je cashflow dan eenvoudig in 3 stappen met Cashplannr. Start de koppeling met je bank en ontdek je eigen volautomatische cashflow forecast. 
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Similar posts

Automatiseer je cash flow, kijk in de toekomt en simuleer vooraleer je beslist.

  1. 7 dagen free trial
  2. No credit card required
  3. Set-up minder dan 5 minuten
Probeer gratis