Cashflow

Wat is cash flow en hoe bereken je dit?

27/02/2022
3 min

Wat is cash flow en hoe bereken je dit? 

Cashflow, misschien wel dé meest belangrijkste financiële kpi, verwijst naar het geld dat in en uit je onderneming ‘stroomt’. Klinkt simpel, niet? Toch schept het veel verwarring bij veel ondernemers. Dit is alles wat je moet weten in een notendop. 

Wanneer er meer geld binnenkomt - instroomt - dan er buiten gaat, betekent dit dat je onderneming een positieve cash flow heeft. De cash flow is dus het verschil tussen inkomende en uitgaande geldstromen van de onderneming over een bepaalde periode. Klinkt simpel maar toch schept het veel verwarring bij ondernemers. Met andere woorden, heb ik voldoende geld op de rekening om te voldoen aan mijn korte termijn betaal verplichtingen zoals lonen, mijn leveranciers, aflossing van lening, etc. Sterker nog? Heb ik geld over om te investeren in groei? 

Hoe cashflow berekenen? 

Kies een periode, open je bankrekening en maak de som van alle inkomende transacties binnen deze periode en trek de som van alle uitgaande banktransacties ervan af. Bekom je een positief cijfer, dan spreken we over een positieve cashflow. Een cijfer onder nul, dan spreken we over een negatieve cashflow. Geen nood, dit betekent niet het einde. Enkel een aanhoudende negatieve cashflow zorgt voor problemen. Hoe kan je dit voorkomen? Lees “5 vroegtijdige waarschuwingssignalen van een negatieve cashflow”. 

Waarom kijk je beter naar cashflow in plaats van winst? 

Je accountant: “Goed zo, je hebt €24 000 winst gemaakt vorig kwartaal!” 

Jij: “Ahja? Waarom zie ik dit niet op mijn bankrekening?” 

De uitspraak cash is king hoor je vaak, als ondernemer. Dat is niet zonder reden. Cash is de zuurstof die een onderneming boven water houdt. Cashflow is een goede graadmeter voor de gezondheid van je onderneming. Zonder centen op de rekening betekent winst niet veel.

Cashflow cijfers staan los van de resultatenrekening. Je kan er qua winst op papier goed voorstaan, terwijl een deel van je klanten nog niet betaald heeft. Winst is dus een hypothetisch bedrag dat je pas kan gebruiken wanneer de andere partij jou betaalt. Cash flow is de actuele situatie: het geld dat op een bepaald moment op je rekening staat en je effectief kan gebruiken. 

Veel winstgevende hebben om die reden gefaald. Als je enkel focust op de winst riskeer je dat het geld dat op de rekening komt niet opgewassen is tegen het uitgaand gedeelte. Bedrijven die niet aan degelijk cash management doen, komen vaak in de problemen, omdat er niet genoeg cash is om aan de verplichtingen te voldoen. 

Bovendien om te kunnen investeren is cash nodig. Bij gebrek daaraan, moet je op zoek naar extern kapitaal. Een lening is een tijdelijke oplossing, want zolang de cashflow niet op peil komt, blijven de kosten zich opstapelen en kan er een financieringsgat ontstaan.

Banken en investeerders willen weten hoe je cash flow zal evolueren. Alvorens zij centen ter beschikking stellen, willen zij hun risico zo goed mogelijk in kaart brengen en zo klein mogelijk houden. Een aantoonbare positieve cash flow is daarbij een van de doorslaggevende parameters. 

Hoe optimaliseer mijn cash flow? 

Het bekomen van een optimale cashflow heb je als ondernemer grotendeels zelf in handen. Het toepassen van eenvoudige tips kunnen een positieve impact hebben. 

Een aantal quick wins: 

 • Factureer zo snel mogelijk 
 • Verstuur facturen voor de 15de maand. 
 • Maak het je klanten zo gemakkelijk mogelijk om te betalen (d.m.v. verschillende betaalopties, qr-codes, betaallinken, etc..) 
 • Betaal niet al uw facturen tegelijk
 • Breng je boekhouding minstens wekelijks up-to-date
 • Anticipeer op je toekomst door een cash forecast op te maken 

Checklist

20 Best Practices Checklist voor een optimale Cashflow

Doe de test! Doorloop de 20 initiatieven en bekijk wat jezelf nog kan ondernemen. Hoeveel scoor jij?
 • Een aantal quick wins die je vandaag nog kan hanteren.
 • 20 praktische best practices om het uiterste uit de kan te halen.
 • Test jezelf met een score op 39.
 • Ontdek waar jij nog kan verbeteren. 
Download hier
Wil je graag zelf een real-time overzicht van je financiële toekomst? Automatiseer je cashflow dan eenvoudig in 3 stappen met Cashplannr. Start de koppeling met je bank en ontdek je eigen volautomatische cashflow forecast. 
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Similar posts

Automatiseer je cash flow, kijk in de toekomt en simuleer vooraleer je beslist.

 1. 7 dagen free trial
 2. No credit card required
 3. Set-up minder dan 5 minuten
Probeer gratis